- II. Vegan beslenmenin kalp sağlığına yararları
- III. Vegan beslenmenin kalp sağlığı açısından riskleri
- II. Vegan beslenmenin kalp sağlığına yararları
- V. Kalp sağlığı için vegan rejiminde tüketilmesi ihtiyaç duyulan yiyecekler
- VI. Kalp sağlığı için vegan rejiminde kaçınılması ihtiyaç duyulan yiyecekler
- VII. Vegan beslenmeye geçiş için ipuçları
- Vegan rejimler ve kalp sağlığı ile alakalı yaygın mitler
II. Vegan beslenmenin kalp sağlığına yararları
III. Vegan beslenmenin kalp sağlığı açısından riskleri
IV. Kalp sağlığı için vegan rejimi iyi mi benimsenir?
V. Kalp sağlığı için vegan rejiminde tüketilmesi ihtiyaç duyulan yiyecekler
VI. Kalp sağlığı için vegan rejiminde kaçınılması ihtiyaç duyulan yiyecekler
VII. Vegan beslenmeye geçiş için ipuçları
VIII. Vegan rejimler ve kalp sağlığı ile alakalı yaygın mitler
IX.
Mühim Sorular
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Kalp damar sağlığı | Kalbinizin ve kan damarlarınızın durumu |
Kalp hastalığı | Kalbi etkileyen bir öbek rahatsız etme |
Nebat bazlı beslenme | Bitkilere dayalı bir rejim |
Veganlık | Et, süt ürünleri, yumurta ve bal dahil olmak suretiyle bütün hayvansal ürünleri dışlayan bir hayat seçimi |
Vejetaryenlik | Etin hariç tutulduğu sadece süt ürünlerinin ve yumurtanın dahil edilebildiği bir rejim |
II. Vegan beslenmenin kalp sağlığına yararları
Vegan rejimi, et, süt ürünleri, yumurta ve bal dahil olmak suretiyle bütün hayvansal ürünleri dışlayan nebat bazlı bir rejimdir. Vegan rejiminin kalp sağlığı için yararlı olabileceğini öne devam eden giderek artan bir delil grubu vardır.
Vegan rejiminin başlıca yararlarından biri lif açısından varlıklı olmasıdır. Lif, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve iltihabı azaltmaya destek olduğundan kalp sağlığı için önemlidir. Vegan rejimi ek olarak çoğu zaman doymuş yağ ve kolesterol açısından düşüktür; bunlar kalp hastalığı için iki büyük risk faktörüdür.
Ek olarak vegan rejimi çoğu zaman antioksidanlar açısından zengindir ve bu da kalbi hasardan korumaya destek olabilir. Antioksidanlar, hücrelere zarar verebilen ve kalp hastalığının gelişimine katkıda bulunabilen dengesiz moleküller olan özgür radikalleri nötralize etmeye destek sağlar.
Birtakım araştırmalar, vegan beslenmenin kalp rahatsızlıkları için iki mühim risk faktörü olan kan basıncını ve kan şekerini iyileştirmeye destek olabileceğini de gösteriyor.
Genel hatlarıyla, vegan rejiminin kalp sağlığı için yararlı olabileceğini yayınlayan kuvvetli bir delil gövdesi vardır. Sadece, bütün vegan diyetlerinin eşit yaratılmadığını belirtmek önemlidir. Birtakım vegan rejimleri işlenmiş gıdalar ve sağlıksız yağlar açısından varlıklı olabilir ve bu da aslına bakarsak kalp hastalığı riskini artırabilir. Meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı sıhhatli bir vegan rejimi kura çekmek önemlidir.
III. Vegan beslenmenin kalp sağlığı açısından riskleri
Vegan bir rejim kalp sağlığı için birçok yarar sağlayabilse de, dikkate katılması ihtiyaç duyulan birtakım riskler de vardır. Mesela, vegan bir rejim B12 vitamini, demir ve çinko benzer biçimde muayyen besinler açısından düşük olabilir. Bu, kalp sağlığı üstünde negatif etkilere haiz olabilecek bu besinlerde eksikliklere yol açabilir. Ayrıca, vegan bir rejim çoğu zaman gaz ve şişkinliğe yol açabilen lif açısından yüksektir. Bu, uzun solukta vegan bir rejime bağlı kalmayı zorlaştırabilir.
II. Vegan beslenmenin kalp sağlığına yararları
Vegan rejimi, et, süt ürünleri, yumurta ve bal dahil olmak suretiyle bütün hayvansal ürünleri dışlayan nebat bazlı bir rejimdir. Vegan rejiminin kalp sağlığı için yararlı olabileceğine dair giderek artan kanıtlar bulunmaktadır.
Vegan beslenmenin başlıca yararlarından biri lif açısından varlıklı olmasıdır. Lif, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya destek sağlar.
Vegan beslenme bununla beraber kalbin hasar görmesini engellemiş olan antioksidanlar açısından da zengindir.
Ek olarak, vegan bir rejim çoğu zaman hayvansal mamüller içeren bir rejime gore doymuş yağ ve kolesterol açısından daha düşüktür. Bu, kalp hastalığı riskini azaltmaya destek olabilir.
Meydana getirilen araştırmalar, vegan beslenen kişilerde kalp hastalığı, nüzul ve öteki kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük bulunduğunu gösteriyor.
Mesela, JAMA Internal Medicine dergisinde gösterilen bir inceleme, vegan beslenen kişilerin et içeren bir rejim tatbik eden kişilere gore kalp hastalığına yakalanma riskinin %32 daha düşük bulunduğunu buldu.
The Lancet dergisinde piyasaya çıkan bir başka araştırmada ise vegan beslenen kişilerin kalp hastalığından ölme riskinin, et içeren bir rejim tatbik eden kişilere gore yüzde 29 daha düşük olduğu bulunmuş oldu.
Genel hatlarıyla, kanıtlar vegan rejiminin kalp sağlığı için yararlı olabileceğini göstermektedir. Vegan rejimi lif, antioksidan ve nebat bazlı protein açısından zengindir. Ek olarak doymuş yağ ve kolesterol açısından da düşüktür. Bu faktörler kalp hastalığı riskini azaltmaya destek olabilir.
V. Kalp sağlığı için vegan rejiminde tüketilmesi ihtiyaç duyulan yiyecekler
Vegan rejimi, kalp sağlığı için iyi olduğu malum nebat bazlı besinler açısından zengindir. Bu besinler içinde meyveler, sebzeler, tam tahıllar, kuruyemişler ve tohumlar bulunur.
Meyve ve sebzeler, kalbi hasardan korumaya destek olabilecek vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Tam tahıllar, kolesterolü ve kan basıncını düşürmeye destek olabilecek iyi bir lif deposudur. Kuruyemişler ve tohumlar, kalp sağlığına faydalı yağlar, protein ve lif açısından iyi bir kaynaktır.
Vegan beslenmede kalp sağlığı için bilhassa yararlı olan birtakım yiyecekler şunlardır:
- Meyveler
- Turunçgiller
- Yapraklı yeşillikler
- Yulaf
- Fasulye
- Fındık
- Tohumlar
Bu besinlerin çeşitliliğini tüketerek kalp sağlığınızı iyileştirebilir ve kalp hastalığı riskinizi azaltabilirsiniz.
VI. Kalp sağlığı için vegan rejiminde kaçınılması ihtiyaç duyulan yiyecekler
Aşağıdaki yiyecekler çoğu zaman kalp sağlığı açısından sağlıksız kabul edilir ve vegan beslenmede bunlardan kaçınılmalı yahut sınırlandırılmalıdır:
- İşlenmiş gıdalar
- Şekerli içecekler
- Trans yağlar
- Sağlıksız yağlar
- Tuz
Kalp sağlığı için vegan rejiminde kaçınılması ihtiyaç duyulan muayyen yiyecekler ile alakalı daha çok informasyon için lütfen kayıtlı bir diyetisyene danışın.
VII. Vegan beslenmeye geçiş için ipuçları
Vegan beslenmeye geçiş büyük bir değişim olabilir ve bunu sürdürülebilir ve sıhhatli bir halde yaptığınızdan güvenli olmanız önemlidir. Geçişi gerçekleştirmek için birkaç ipucu:
- Rejiminizden hayvansal ürünleri kademeli olarak çıkararak başlayın. Bu, vücudunuza değişikliklere ahenk sağlaması için süre kazandıracak ve ek olarak bitkinlik yahut kabızlık benzer biçimde ihtimaller içinde yan etkilerden kaçınmanıza destek olacaktır.
- Vegan rejiminizden kafi gıda aldığınızdan güvenli olun. Bu, kucak kucak meyve, sebze, tam tahıl ve baklagiller yiyecek anlama gelir. Ek olarak bir B12 vitamini takviyesi almanız gerekebilir.
- Öteki veganlardan yardımcı alın. Motive olmanıza ve yolda kalmanıza destek olabilecek birçok çevrimiçi toplum ve yardımcı grubu bulunmaktadır.
- Kendinize karşı sabırlı olun. Vegan beslenmeye geçiş bir süreçtir ve lüzumlu bütün değişimleri yapmak süre alır. Yalnız sağlığınız ve gezegen için pozitif yönde bir şey yaptığınızı ihmal etmeyin.
Vegan rejimler ve kalp sağlığı ile alakalı yaygın mitler
Vegan rejimler ve kalp sağlığı ile alakalı fazlaca sayıda yaygın mit vardır. Bu mitler, vegan rejimi benimsemeyi düşünen kişiler için zararı olan olabilir, zira vegan diyetin kalpleri için sıhhatli olmadığına inanmalarına yol açabilir.
İşte vegan beslenme ve kalp sağlığı ile alakalı en yaygın mitlerden bazıları:
- Vegan beslenmek kalbiniz için sağlıksızdır.
- Vegan rejimler doymuş yağ payı yüksektir.
- Veganların, et yiyen insanlara gore gıda eksikliğine yakalanma olasılığı daha yüksektir.
- Vegan beslenme ufaklıklara müsait değildir.
Bu mitlerin tüm bunlar yanlıştır. Aslen, iyi planlanmış bir vegan rejimi, et içeren bir rejim kadar kalbiniz için sıhhatli olabilir. Vegan rejimler çoğu zaman doymuş yağ ve kolesterol açısından düşüktür ve lif, vitamin ve mineral açısından zengindir. Bu, onları kalp sağlığını iyileştirmek isteyen kişiler için iyi bir seçim haline getirir.
Ek olarak, veganların et yiyen insanlara gore gıda eksikliğine daha yatkın olduklarına dair bir delil yoktur. Aslen, dergide gösterilen bir emek verme Amerikan Klinik Beslenme Dergisi Veganların, et yiyen insanlara kıyasla B12, D ve E vitaminlerinin daha yüksek, demir ve çinko seviyelerinin ise daha düşük bulunduğunu buldu.
En son, vegan diyetlerinin çocuklar için müsait olmadığını öne devam eden hiç bir delil yoktur. Aslen, dergide gösterilen bir emek verme Pediatri Vegan evlatların et yiyen çocuklarla benzer gelişme ve büyüme gösterdiği bulunmuş oldu.
Vegan bir rejim benimsemeyi düşünüyorsanız, sizin için doğru olduğu için güvenli olmak için doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Doktorunuz, sıhhatli ve bireysel ihtiyacınız olan şeyleri karşılayan bir vegan rejimi oluşturmanıza destek olabilir.
Netice olarak, vegan rejiminin kalp sağlığı için yararlı olabileceğini yayınlayan kanıtlar vardır. Sadece, vegan rejiminin hayvansal mamüller içeren bir rejimden kesinlikle daha sıhhatli olmadığını belirtmek önemlidir. Sıhhatli bir kalbin anahtarı, meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı bir rejim yiyecek ve işlenmiş besin, doymuş yağ ve kolesterol alımınızı sınırlamaktır.
Vegan bir rejim benimsemeyi düşünüyorsanız, sizin için doğru olduğu için güvenli olmak için ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Doktorunuz, bireysel beslenme ihtiyacınız olan şeyleri karşılayan ve genel sağlığınız için emin olan bir vegan rejim geliştirmenize destek olabilir.
S: Vegan beslenmenin kalp sağlığı açısından yararları nedir?
A: Vegan bir rejim kalp sağlığını birçok halde iyileştirmeye destek olabilir. Mesela, vegan bir rejim çoğu zaman kolesterolü ve kan basıncını düşürmeye destek olabilen lif açısından zengindir. Vegan rejimler ek olarak kalbi hasardan korumaya destek olabilen antioksidanlar açısından da zengindir. Ayrıca, vegan bir rejim çoğu zaman kalp hastalığı için mühim bir risk faktörü olan doymuş yağ açısından düşüktür.
S: Vegan beslenmenin kalp sağlığı açısından riskleri nedir?
A: Kalp sağlığı için vegan rejimle ilişkili birkaç potansiyel risk vardır. Mesela, vegan rejimi B12 vitamini ve demir benzer biçimde muayyen gıda maddeleri açısından düşük olabilir. Vegan rejimi muntazam bir halde planlanmazsa, kalp sağlığı üstünde negatif bir etkiye haiz olabilecek gıda eksiklikleri geliştirmek mümkündür. Ek olarak, vegan rejimi çoğu zaman sağlıksız doymuş yağ ve sodyum açısından yüksek olan işlenmiş gıdalar açısından yüksek olabilir. Bu da kalp hastalığı riskini artırabilir.
S: Kalp sağlığı için vegan beslenme iyi mi benimsenir?
A: Kalp sağlığınız için vegan bir rejim benimsemeyi düşünüyorsanız, bunu sıhhatli bir halde yaptığınızdan güvenli olmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. ilk başlarda, B12 vitamini ve demir benzer biçimde bütün temel gıdaları yeterince aldığınızdan güvenli olun. Bunu meyve, sebze, tam tahıllar ve baklagiller benzer biçimde muhtelif nebat bazlı yiyecekler yiyerek yapabilirsiniz. İkinci olarak, çoğu zaman sağlıksız doymuş yağ ve sodyum açısından varlıklı olan işlenmiş besinlerden kaçının. Üçüncüsü, diyetinizde herhangi bir büyük değişim yapmadan ilkin doktorunuzla konuştuğunuzdan güvenli olun.
0 Yorum