II. Fizyolojik Aşamalar
III. Bilişsel Aşamalar
IV. Toplumsal ve Romantik Mühim Noktalar
V. Dilin Mühim Noktaları
VI. Motor Becerileri Aşamaları
VII. Şahsi Bakım Aşamaları
VIII. Uyku Aşamaları
IX. Beslenme Aşamaları
Temel Sorular
Hususiyet | Kıymet |
---|---|
Bebek sağlığı kilometre taşları | |
Bebek gelişimindeki dönüm noktaları | II. Fizyolojik Aşamalar |
Yenidoğan kilometre taşları | III. Bilişsel Aşamalar |
Yürümeye başlamış olan çocuğun inkişaf aşamaları | IV. Toplumsal ve Romantik Mühim Noktalar |
Bebeklik dönüm noktaları | V. Dilin Mühim Noktaları |
II. Fizyolojik Aşamalar
Fizyolojik dönüm noktaları, bebeğinizin büyüdükçe ve olgunlaştıkça geliştirdiği fizyolojik becerilerdir. Bu dönüm noktaları yuvarlanma, oturma, emekleme ve adım atma benzer biçimde şeyleri ihtiva eder.
Bebeklerin bu dönüm noktalarına ulaşmış olduğu yaklaşık yaş değişmiş olur, sadece bir çok bebeğin bunlara ne vakit ulaşacağı hikayesinde genel bir aralık vardır. Sözgelişi, bir çok bebek 6 aylıkken yuvarlanır, 8 aylıkken oturur ve 9 aylıkken çalışmalar.
Her bebeğin değişik bulunduğunu ve birtakım bebeklerin öbürlerinden daha erken yahut daha geç inkişaf aşamalarına ulaşabileceğini unutmamak önemlidir. Bebeğinizin gelişimi hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla görüşün.
III. Bilişsel Aşamalar
Bilişsel dönüm noktaları, bebeğinizin etrafındaki dünyayı öğrenme ve idrak etme becerisiyle ilgilidir. Bu dönüm noktaları çoğu zaman tahmin edilebilir bir sırasıyla gelişir ve her dönüm noktası bebeğinizin halihazırda ustalaştığı becerilerin üstüne inşa edilir.
Yaygın bilişsel dönüm noktalarından bazıları şunlardır:
- Tanıdık insanları ve nesneleri tanımayı öğrenmek
- Sıradan talimatları izlemek
- Niçin ve kararı kestirmek
- Çevrelerindeki dünyayı keşfetmek
- Dil becerilerinin geliştirilmesi
Bebeğinizin bu aşamalara ulaşamadığından endişeleniyorsanız doktorunuzla görüşün.
II. Fizyolojik Aşamalar
Fizyolojik dönüm noktaları, bebeğinizin gelişimini ve büyümesini takip etmenin bir yoludur. Bebeğinizin iyi mi ilerlediğini görmenize ve extra yardıma gereksinim duyabilecekleri alanları belirlemenize destek olabilirler.
Bebeğinizin yaşamının ilk senesinde ulaşacağı birçok değişik fizyolojik dönüm noktası vardır. Bunlardan en yaygın olanları şunlardır:
- Arkadan öne doğru yuvarlanma
- Destekle oturma
- Sürünerek
- Ayağa kalkmak
- Adım atma
Bebeğinizin her dönüm noktasına ulaşmış olduğu kararlı yaş değişecektir. Birtakım bebekler bunlara öbürlerinden daha erken ulaşırken, ötekiler daha uzun sürebilir. Sadece, izleyebileceğiniz birtakım genel kurallar vardır.
Sözgelişi, bir çok bebek ortalama 6 aylıkken arkadan öne doğru yuvarlanabilir. Çoğu zaman 7 aylıkken destekle oturmaya başlarlar ve ortalama 8 aylıkken emeklemeye başlarlar. Ayağa kalkma ve adım atma çoğu zaman 9 ila 12 aylıkken gerçekleşir.
Her bebeğin değişik bulunduğunu anımsamak önemlidir. Yavrunuz kılavuzlarda belirtilen yaşa kadar bir dönüm noktasına ulaşmıyorsa endişelenmeyin. Bebeğinizin dönüm noktalarına ulaşmasına destek olmak için yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını görmek için doktorunuzla görüşün.
Bebeğinizin fizyolojik inkişaf aşamalarına ulaşmasına destek olmak için birtakım ipuçları:
- Bebeğinizin hareket etmesi için bol miktarda fırsat sağlayın.
- Bebeğinizi yerde oynamaya teşvik edin.
- Bebeğinize hareket etmesini teşvik eden oyuncaklar verin.
- Bebeğinizle hareket içeren oyunlar oynayın.
Bu ipuçlarını takip ederek bebeğinizin fizyolojik inkişaf aşamalarına ulaşmasına ve sıhhatli, etken bir çocuğa dönüşmesine destek olabilirsiniz.
V. Dilin Mühim Noktaları
Yavrunuz geliştikçe sizinle değişik şekillerde komünikasyon kurmaya başlayacaktır. İşte bebeğinizin ulaşmasını bekleyebileceğiniz dil kilometre taşlarından bazıları:
- 2. ayda yavrunuz mırıldanmaya ve gevezelik etmeye başlayacaktır.
- 4. ayda yavrunuz başını seslere doğru çevirmeye ve değişik meşhur sesler çıkarmaya başlayacaktır.
- 6. ayda yavrunuz “mama” ve “dada” benzer biçimde ilk kelimelerini anlatmaya başlayacaktır.
- 9. ayda yavrunuz “daha çok süt” benzer biçimde iki kelimeyi bir araya getirmeye başlayacaktır.
- Yavrunuz 12. ayda ortalama kelimelik bir kelime dağarcığına haiz olmaya başlayacaktır.
Bebeğinizle sık sık konuşarak, ona kitap okuyarak ve onunla şarkılar söyleyerek dil becerilerinin gelişmesine destek olabilirsiniz.
6. Sual Yanıt
İşte bebek inkişaf aşamaları hakkındaki sıkça sorulan sorulardan bazıları:
- Bebeğim ne vakit muayyen dönüm noktalarına ulaşmalıdır?
- Bebeğimin bu dönüm noktalarına ulaşmasına iyi mi destek olabilirim?
- Bebeğim inkişaf aşamalarına zamanında ulaşamazsa ne olur?
- Bebeklerin ulaşmış olduğu ortak dönüm noktaları nedir?
VII. Şahsi Bakım Aşamaları
Yavrunuz büyüdükçe ve geliştikçe, kendilerine iyi mi bakacaklarını öğrenmeye başlayacaklardır. Buna kendilerini beslemek, giyinmek ve tuvaleti kullanmak benzer biçimde görevler dahildir. İşte bebeğinizin gelecek aylarda ulaşabileceği birtakım öz bakım kilometre taşları:
- 6. ayda yavrunuz kendi haline beslenmeye alaka göstermeye başlayabilir. Yemekleri kavrayıp ağızlarına götürebilir yahut bir kaşığı tutmaya çalışabilir.
- 9. ayda yavrunuz bir bardaktan içmeye başlayabilir. Bardağı kendileri tutabilir yahut desteğe gereksinim duyabilir.
- 12. ayda yavrunuz kendi haline giymeye başlayabilir. Tişört yahut pantolon benzer biçimde sıradan giysiler giyebilirler sadece düğmeler yahut fermuarlar hikayesinde desteğe gereksinim duyabilirler.
- 18. ayda yavrunuz tuvaleti kullanmaya başlayabilir. Wcye oturup çiş yahut kaka meydana getirmeye çalışabilirler, sadece hemen hemen kendi başlarına bunu yapamayabilirler.
Bebeğinizin keşfetmesine ve kendine iyi mi bakacağını öğrenmesine izin vermek önemlidir. Sadece, güvende olmak ve bebeğinizin incinmediğinden güvenli olmak da önemlidir. İşte bebeğinizin öz bakım becerilerini öğrenmesine destek olmak için birtakım ipuçları:
- Bebeğinize öz bakım becerilerini tatbik fırsatları sağlayın. Yemek ve mutfak eşyalarıyla oynamasına izin verin, onları giydirmenize yardım etmesine izin verin ve tuvalette oturmasına izin verin.
- Sabırlı ve cesaretlendirici olun. Yavrunuz bu becerileri bir gecede öğrenmeyecek. Doğru biçimde öğrenmeleri birkaç tecrübe etme alabilir.
- Bebeğinize doğru araçları ve desteği sağlayın. Giymesi ve çıkarması basit giysiler giydiğinden ve tuvalette oturması için güvenilir bir yeri olduğu için güvenli olun.
Bu ipuçlarını takip ederek bebeğinizin bağımsız ve kendi haline yetebilen biri olması için gereksinim duyduğu öz bakım becerilerini öğrenmesine destek olabilirsiniz.
Uyku Aşamaları
Yavrunuz büyüdükçe ve geliştikçe, uyku düzenleri değişecektir. İşte dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birtakım mühim uyku kilometre taşları:
-
Yaşamının ilk birkaç haftasında yavrunuz günde ortalama 16-18 saat uyuyacaktır. Muhtemelen geceleri daha uzun zaman uyuyacak ve gün içerisinde daha sık uyanacaktır.
-
Ortalama 3 aylıkken bebeğinizin uyku düzeni daha tertipli hale gelmeye başlayacaktır. Çoğu zaman geceleri ortalama 10-12 saat ve gündüzleri 3-4 saat uyurlar.
-
Ortalama 6 aylıkken, yavrunuz öğleden sonrasında uykusunu bırakmaya başlayabilir. Çoğu zaman geceleri ortalama 11-12 saat ve gündüzleri 2-3 saat uyurlar.
-
Yavrunuz ortalama 1 yaşına vardığında geceleri ortalama 10-12 saat, gündüzleri ise 1-2 saat uyuyacaktır.
Her bebeğin değişik bulunduğunu ve uyku düzenlerinin değişeceğini unutmamak önemlidir. Bebeğinizin uyuması için doğru yahut yanlış bir yol yoktur. Bebeğinizin uykusu hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla görüşün.
IX. Beslenme Aşamaları
Yavrunuz büyüdükçe ve geliştikçe, beslenme gereksinimleri değişecektir. İşte dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birtakım mühim beslenme dönüm noktaları:
-
Yavrunuz hayatının ilk birkaç haftasında gereksinim duyduğu bütün gıdaları anne sütünden yahut mamadan alacaktır.
-
Yavrunuz 4-6 aylıkken anne sütü yahut formül mamaya ayrıca katı gıdalara gereksinim duymaya başlayacaktır.
-
Yavrunuz 1 yaşına vardığında meyveler, sebzeler, tahıllar ve proteinler de dahil olmak suretiyle muhtelif katı gıdalar yemeye başlamalıdır.
Bebeğinizin hususi beslenme gereksinimleri hakkındaki doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Bebeğinizin muntazam bir halde büyümesi ve gelişmesi için gereksinim duyduğu gıdaları aldığından güvenli olmanıza destek olabilirler.
İşte bebek gelişimi hakkındaki sık sorulan üç sual ve uzmanların yanıtları.
Sual 1: Bebeğim ne vakit muayyen dönüm noktalarına ulaşmalıdır?
Yanıt: Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) bebek inkişaf aşamalarının genel bir vakit çizelgesini sunar. Sadece her bebek fark eder ve bazıları inkişaf aşamalarına öbürlerinden daha erken yahut daha geç ulaşabilir. Bebeğinizin gelişimiyle alakalı endişeleriniz var ise doktorunuzla görüşün.
Sual 2: Bebeğimin gelişimsel dönüm noktalarına ulaşmasına iyi mi destek olabilirim?
Yanıt: Bebeğinizin dönüm noktalarına ulaşmasına destek olmak için yapabileceğiniz birçok şey var. İşte birkaç ipucu:
* Bebeğinize yeni becerileri tatbik fırsatı verin.
* Bebeğinizle sık sık konuşun ve ona kitap okuyunuz.
* Bebeğinizin çevresini keşfetmesini teşvik edin.
* Bebeğinizle motor becerilerini, bilişsel becerilerini, toplumsal ve romantik becerilerini geliştirmesine destek olacak oyunlar oynayın.
Sual 3: Bebeğim inkişaf aşamalarına zamanında ulaşamazsa ne olur?
Yanıt: Bebeğinizin inkişaf aşamalarına zamanında ulaşamadığından kaygı ediyorsanız, doktorunuzla görüşün. Bebeğinizin düzgüsel biçimde gelişip gelişmediğini yahut ek yardıma gereksinim duyup duymadığını belirlemenize destek olabilirler.
0 Yorum